В памет на Петър Слабаков във връзка с  100 години от неговото рождение

       На 23 този месец се навършват 100 години от рождението на големия български актьор Петър Слабаков.  Когато споменаваме  за  него,   трябва да подчертавам, че той беше не само  идеолог и флагман на организираното екологично движение в  страната, изпъкващ   над  другите достойни  радетели на движението, но и основател на политическа партия Политически клуб “Екогласност“.

Казано по друг начин , ПК“Екогласност“ продължава гражданските, хуманните и демократични идеи, изразявани последователно от Обществения комитет за екологична защита на Русе от март 1988 г., прераснал последователно в Движение  „Екогласност“ от февруари 1989 г. и Независимо сдружение „Екогласност“ от април 1989 г., което от своя страна  на 4 април 1990 г.  се  регистрира като политическа партия по Закона за политическите партии.
        Учредителите на тази организации се стремяхме да дадем своя принос за   развитието на демократичните процеси на базата на принципите на плурализма, ненасилието и толерантността и заедно да участваме в полагане основите на демократична Република България и да спомогнем за нейното развитие.

          В настоящия  момента живеем в бурно време, в което за съжаление морала и честта са останаха на заден план. Въпреки всичко, временните хора и временните събития ще изчезнат, но  Петър Слабаков ще остане в съзнанието на българите като изключително скромен човек, живял през последните си 20 години  в село Бериево, община Севлиево . Той  беше не само много голям актьор със знаменити  роли в над 130-140  филма. Той беше и  изключително честен и почтен човек. Аз и част от членовете ПК“Екогласност“ имахме честта да го познаваме отблизо. Гордеем се с този факт  ще бъдем негови последователи  до края на  земните ни дни.

З.а.Петър Слабаков  е роден на 23.04.1923 г в гр.Лясковец  .Прадядовците му Петър Манолов по майчина линия и Иван Слабаков по бащина са четници в четата на Каитан Дядо Никола  през 1856 г.

       П.Слабаков учи в с.Градница общ.Севлиево  в земеделско училище.Детството  му минава  и р.Видима и р. Бразка те били  кристално чисти и пиели вода от реката.Средното си образование завършва в гр.Шумен. Работил е като  тракторист,деловодител в конезавод ,леяр.  Висше образование –икономика  във Варна

       Бил е самодеец, театрален артист в различни театри ,участва в повече от 140 филма като;.

         Пленено ято;Дом на две улици ;Щурец в ухото;Хан Аспарух;Цар и генерал Шибил и много други.

         Награден  е с АСКЕР за цялостно творчество.

         з.а.П.Слабаков  остави огромно наследство в културната история на България.

         От 1984 г  до 2009 г.живееше в с.Бериево общ.Севлиево със съпругата си актрисата Цветана Гълъбова.Купува и сам си реставрира 100 годишна къща. Сам си построява плевня и си прави каденец .Отглеждаха  си домати ,пипер , зеленчуци, царевица  и  много цветя.Гледааха си пилета и кокошки.Често можеше да го срешне човек с мотика или коса на рамо., Със съпругата си с пръчки откриват вода за 14 кладенци в съседни села.

         Човечен,земян, духовит и скромен ,намираше приказка с  всички, уважваха го както съселяните му така и навсякъде .Всички врати бяха отворени за него ,а по събрания и сбирки хората стваха на крака и дълго го аплодираха.Почитаха го и го обичаха.

        Той казваше:  екологията е в основата на всчко ,но никои не я зачита .Реката е толкова мърсна ,че животните не я помирисват ,камо ли да пият от нея

        з.а.П.Слабаков е основател и председател на първото екологично движение в България -„Екогласност’ ; на НС „Екогласност-89  и на ПК’Екогласност” ,а от 2006г. ПОЧЕТЕН ПРЕДСЕДАТЕЛ  на ПК”Екогласност”

         Народен представител във 7-то ВНС и в 37-то Нар.събрание.

          П.Слабаков е от малкото български политици който не е използвал полтиката за лични цели.Не търпеш несправедливостта и демагогията..Казваше :не можеш да си лидер,да водиш хората като ги командваш и ги караш да те ласкаят.

        В с.Бериево  от 1997г/ след парламента/ той продължи своята мисия и борба за защита на природата и хората.От с.Бериево той реагираше на всяка несправедливости посегатество срещу природата пращаше протестни писма ,телеграми обръщения до вестници ,телевиззии,министерства, парламент, политици , кметове за защита  на българсите гори ,  реки, природни богатства . Водеше непримирима борба за природата и екологична защита на хората.

       Винаги беше на място,където има сигнал за екологични проблеми,идваше на  обществени обсъждания за заводи и проверки на сигнали  за яз.Мокра  Бяла, яз.”ААл.Стамболийки’  помагаше на клубове и дружества от Трявна , Габрово, Ловеч,В.Търново  търсеха го от цялатя страна.

     В центъра на с.Бериево има паметна плоча на з.а. Петър Слабаков. поставена от последователите му от ПК”Екогласност’.плочата е открита през г.2016 г

             Паметната плоча е знак да се помни името и делото на з.а. П.Слабаков и да се знае от следващите поколения , че както той казваше  „българския народ трябва да се държи буден, защото заспи ли , спи със векове“.

 Наш морален дълг е да продълим неговата мисия за опазване на природата и екологична защита на хората .

               Хищническото унишожаване на природата и природните богатства,изсичане на вековни гори, замрсяването на реките , почвите и въздуха ,унищожаване на пиродни богатства , певръщането на страната ни в площадка за наши и чужди отпадъци са с непредсказуеми последици за природата и хората.

            .

Първолета Иванова,

Зам председател на НИС на ПК“Екогласност“

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *