logo
Екогласност внесе обръщение към посланика на Швейцария

Председателят на Екогласност Емил Георгиев внесе писмено обръщение към посланика на Швейцария заради каменните кариери край Пловдив, които заплашват от екокатастрофа. Писмото е подписано и от представителите на инициативните комитети на с. Белащица, с. Гълъбово, както и кметовете на с. Белащица, с. Марково, с. Брани поле, с. Гълъбово и с. Цар Калоян. Писмото бе занесено и предадено лично от Емил Георгиев на представител на Швейцарското посолство в София. 

Самият той обясни проблемите в региона и какви са исканията на кметовете, инициативните комитети и Екогласност. Емил Георгиев показа и снимки и материали, с които подкрепи думите си пред представителя на посолството, който пък увери, че ще предаде писмото им на посланика. Също така обеща да бъде организирана среща в удобно време за всички. Той призна, че не е запознат лично със случая, но ще се постарае да разнищи казуса, който предстои да бъде обсъден на по-високо ниво.  

/

/

/

Белащица и околните села може да останат на сухо заради каменна кариера, която почти 60 г. се експлоатира на метри от домовете на хората, за това се настоява за спиране на изкопните работи след изтичане на концесията. 

Припомняме, че преди повече от месец 7 села излязоха на протест заради каменната кариера, която може да доведе до екокатастрофа. Те искаха да кажат „Стоп на кариерите в Белащица”. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова, екоминистърът Нено Димов, здравният министър Кирил Ананиев, социалният министър Бисер Петков, земеделският минстър Румен Порожанов и шефът на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Светослав Глосов са сезирани по казуса. Те се надяват ресорните институции да вземат бързо и адекватно решение по проблема. Местните обаче са убедени, че без намесата на премиера Бойко Борисов, казусът няма да бъде решен.

/

/

/

/

/

/