logo
„Зелени”, които „оплождат” пеперуди за 2 млн.лева и учат рибите да плуват за 1 млн.лева, опорочиха екокаузата в България

Настоящият министър Нено Димов имаше желание да преразгледа проектите им, но премиерът го стъписа с поведението сиЕмил Георгиев е национален лидер на „Екогласност”. Той е бивш депутат, председател на Общинския съвет в Хасково и дългогодишен съветник. През 2014 година бе кандидат-депутат от БСП в Област Бургас. През годините е водил редица тежки битки. Имал е челни сблъсъци с представители на едрия бизнес заради различни екологични каузи, които е защитавал. Днес Емил Георгиев бе в Бургас и заедно с общинския лидер на БСП Живко Господинов представи „Визия за България” – стратегическият документ за управление на БСП.

-Г-н Георгиев, защо „Екогласност” подкрепи ”Визия за България”? Къде срещнахте допирни точки и видяхте вашата кауза?

-През годините сме доказали, че сме коректни партньори. Смея да твърдя най-лоялните в нашата коалиция. Ние напълно подкрепяме този стратегически документ „Визия за България”, защото идеите ни са застъпени. Силно впечатление ни прави, че за пръв път БСП отделя огромно внимание за опазване на околната среда в раздел „Зелена икономика”. Приветстваме намерението за отпадането на концесията на плажовете, както и забраната за добив на дървесина в държавния горски фонд. Скандалът в Агенцията по горите показва колко сме прави. Смятаме, че държавата има ресурс сама да организира санитарната сеч. Също така считаме, че е необходимо да се преразгледат всякакви екологични проекти с мащаб за масово залесяване, а ангажиментите трябва да се поемат от фирми, които  отделят високи въглеродни емисии.

-Защо не си сътрудничите с други зелени партии и организации, а с БСП?

-Защото са компрометирани и имат други цели, различни от опазването на околната среда. Ние  имаме свое виждане и сме първата автентична екологична партия в България. За нас околната среда е кауза. За разлика от т.нар. „зелени” никой не може да ни обвини в корпоративни намерения и чудати проекти за милиони. Присъствието ни в коалицията „БСП за България” ще бъде гарант за опазването на околната среда. Наша кауза е и ще го наложим на партньорите ни.

-Сам казахте, че „Визия за България” предвижда премахване на концесиите, но какво ще се случи с настоящите, някои от тях съвсем наскоро бяха подписани и са за по 20 години?

-Законността трябва да се спазва. Не можем да ги обявим за нищожни, но идеята е оттук нататък да се спре концесионирането, а плажовете да се измъкнат от ръцете на тези, които търсят максимална печалба и прехвърлят към общините. Те ще са пряко отговорни пред избирателите си, а и ще може да се контролират по-лесно от хората по места. Няма да се стига до ситуации, като тази отпреди месец. Тогава станахме свидетели как един народен представител, визирам Волен Сидеров, прояви изключителна активност във връзка с инициативата на г-н Симеонов за реда в Слънчев бряг. Споделяме неговите идеи и останахме безкрайно изненадани от поведението на коалиционния му партньор. Имаме много въпроси защо го прави и дали защитава корпоративни интереси и се питаме защо този човек мълчеше за Силистар като народен представител, а за други е изключително активен.

-Сам повдигнахте темата „Силистар”. Каква е позицията на „Екогласност”?

-Удивен съм от реакцията на институциите в Бургас, защото близо месец преди скандалът да стане публично достояние те мълчаха като глухари в любовен период. Активизираха се, когато премиерът им нареди. Това, което нас ни подразни най-много бе, че той препоръча на органите на местно самоуправление да се съобразяват със становищата на т.нар.”зелени”. Аз питам кои зелени? Тези, които щяха да броят делфините за 3 млн., или  направилите забрана за строителство на пътя Бургас-Слънчев бряг ли? Това са зелените, които опорочиха каузата в България. С техните чудати проекти като „Оплождане на пеперудата Червен аполон” за 2 млн.лева. Кой ще опложда пеперудата, питам аз. Това не разбрахме и заради това се гневим. Никой не трябва да се съобразява с тези, които от години злоупотребяват с европейските фондове. Те пречат постоянно, спъват всеки проект – на общини, държава, бизнес, а цената е ясна – пари и проекти. Говорим за екопроекти за 45 млн.лева, които са усвоили. Ние за сметка на тях сме чисти – нито оплождаме пеперуди, нито броим делфини. Единият техен проект за 1 млн.лева бе как да се научат рибите да плуват в Русенски Лом, друг – за построяване на птичи гнезда от миди в Поморийското езеро за 800 хил.лева. Имаше и за броене на лалугери за 500 хил.лева, както и за „намиране на спокойни храсти за диви мечки” – за 1,5 млн.лева.

-А защо според Вас нито един екоминистър не иска да одитира проектите им? Настоящият Нено Димов започна с обещанието, че ще го направи, но още в първите дни под прозореца му имаше един протест и той изглежда се изплаши.

-Протестът беше на същите тези зелени. Познавам отлично г-н Димов – прекрасен човек и държавник, но как смятате, че може да действа един министър, когато премиерът му казва: Съобразявай се с това, което казват зелените. Същите тези, които бяха на хранилка в МОСВ, във Висшия експертен съвет, където си направиха правилата по техен вкус. Според мен министър Нено Димов се стъписа от поведението на Бойко Борисов. Ако ние съумеем при едни нови избори да поемем управлението на страната, ще бъдем безкомпромисни.