logo
„Чети етикета”: Как е най-изгодно да се отопляваме през зимата?

Кой вид отопление през зимата е най-изгоден? Крайната цена не зависи само от метода на отопление, но и от типа на жилището, допълнителните инвестиции като саниране на блока, както и първоначалната инвестиция. Най-общо отоплението на твърдо горива е най-евтино, а на ток- най-скъпо.

 

Графики
Снимка: bTV

 

Енергийният експерт Еленко Божков посочи, че за 100 квадрата апартамент в саниран панелен блок с нова дограма, средно месечно отоплението на парно излиза около 150 лв., като в това не влизат допълнителни около 17 лв. за сградна инсталация.

Графики
Снимка: bTV

Отоплението на ток е най-скъпо. Около 350 лв. на месец за същия тип апартамент. Божков уточни, че ако се използват климатици това би понижило сметката двойно.

Графики
Снимка: bTV

Топлото на природен газ излиза около 146 лв. на месец. Тук обаче инвестицията е сериозна - над 4000 лв. първоначално за изграждане на инсталацията.

Графики
Снимка: bTV

 

Най-евтиното отопление е това на твърдо гориво – малко над 100 лв. То обаче има редица недостатъци, което го прави трудно приложимо в градска среда. „В градските апартаменти няма комини или са запушени. При дървесните палети се доближаваме до централизираното отопление”, посочи експертът.

Графики
Снимка: bTV

Колко излиза отоплението на двустаен апартамент в панелен блок и на какво предпочитат да се греят във Враца?

В навечерието на зимата звукът на резачки звучи навсякъде в града. Домакинствата масово се снабдяват с дърва за огрев, а на моменти складовете се изпразваха почти напълно.

Семейството на Богомил Иванов се отоплява с парно на твърдо гориво. Предимството му е, че работи без водна помпа и не му трябва ток. Откраднал патента от свой познат. Печката се оказала свръхикономична - в най-студената зима „гълта” 400 лв. от семейния бюджет, но топли навсякъде, а температурата не пада под 25 градуса.

Графики
Снимка: bTV

Печката подгрява и водата в бойлера, използва се и за готвене и така стопява още повече от разходите за ток. 

За същата квадратура през зимата Иванка Николова плаща същите пари като Иванови, но на Топлофикация. Тя обаче не си представя да носи дърва и да й дими.

В двустайното жилище на централно парно жената поддържа температура от 20 градуса. Николова се топли само на тръби, а когато е по-студено включва радиатора на 2 и не го изключва.

Семейството на Цветелин Иванов се преориентирало към Топлофикация,  след като експериментирало първо с ток. Тогава плащали 200-250 лева на месец, а с парното е по-евтино - около 160 лв.

Изборът зависи не само от финансовите възможности, но и сметката, че токът, ако не се плати го спират веднага, а парното може да се отложи.

Графики
Снимка: bTV

 

 

Всеки сезон се подават стотици жалби срещу столичната „Топлофикация”.  Емил Георгиев от Федерацията на потребителите, коментира, че потребителите се оплакват от завишени сметки на сградна инсталация и за отопление, от изравнителните сметки и не на последно място има неуредици при договорите за разсрочено плащане.