logo
Емил Георгиев скача на лобиста Елена Поптодорова

Шефът на Федерацията на потребителите в България и кандидат за депутат от Екогласност в коалиция с БСП Емил Георгиев разкрива лобистка битка на заловената в кражба във Варшава Елена Поптодорова в полза на американски фирми срещу български производители на минерални води.

 

Вижте истината за аферите на бившата посланичка!

 

 

 

През миналата година пролетта ние получихме сигнали за това, че има подвеждаща информация върху етикетите на минерални и изворни води. Това означава, че на водата Девин и на друга вода Балдаран - и на двете е изписано Девин. А те нямат право на това. Потребителят смята, че купува минерална вода, а това не е така във втория случай. Ние сме представили данните на МЗ, но оттам сложиха чадър върху нарушенията на фирмите. Тогава ние получихме вътрешна информация от РЗИ-Смолян, че е спряло производството на бутилирана вода, коментира Емил Георгиев, разкривайки лобистката афера.  

 

Обяснение ни дължи министър Петър Москов, който скри това писмо и не даде никаква информация по случай. Ние искахме да знаем защо е спряно производството и защо са унищожени партиди. Ние искахме да знаем какво има в тази вода и какво може да причини на потребителите. И до ден днешен нямаме отговор.

 

На въпрос чия е фирмата Девин той отговори, че тя е собственост на Американски инвестиционен фонд. В хода на нашето желание да се домогнем до истината попаднахме на едно писмо от миналата година, с което изпълнителният директор на фирма Девин едва ли не настоява да не ни се предоставя информация. Това е някакъв си Томас Кренбауер. Това е абсолютна гавра с интересите на българските потребители, обясни Георгиев.

 

В един момент ни попадна едно писмо от една секретарка Катерина Новели, която оказва натиск върху българското правителство да се даде пълно право на фирма Девин да бутилира минерална вода в България, разкри Георгиев. 

 

И ето едно писмо на Елена Поптодорова, която в качеството си на посланик в САЩ, превежда това писмо и се изпраща до МС. Така се лобира да се удовлетвори искането на американската страна, разкри още той. 

 

Не ме интересува дали Поптодорова е взела крем, дали го е отнесла, сигурно нещата ще излязат наяве в един момент, мен ме интересуват правата на българските потребители, коментира Георгиев. 

 

 Обещавам вие да сте първата медия, която да получи информация за съставките на храните у нас, както и с нарушенията на монополните фирми. Мога да ви кажа как Топлофикация краде от българския потребител. Например, видях в банята на един потребител лира, на която се отчита, че има потребление, а всъщност няма, тя е разкачена. Топлинният разпределител на лирата, въпреки че не минава през него топла вода, той отчита градус. И вие без да сте консумирали енергия, ви се начислява топлинна енергия, защото уредът отчита и температурата в помещението. А може тази температура да идва от съседът ви отгоре, коментира още той. Той препоръча за енергийно бедните да се намерят ресурси и примерно, да не плащат за разпределение, допълни той. 

 

Гледайте по ПИК ТV!