logo
Шефът на Екогласност Емил Георгиев срещу Зелените, обвиняемия олигарх Прокопиев, цените на водата и терора на Топлофикация

Председателат на Екогласност и изпълнителен секретар на Федерацията на потребителите в Българоия въстана срещу партията на Зелените, терора на обвиняемия олигарх Иво Прокопиев, Топлофикация и новите цени на водата.

 

Как партията му оцеля в коалицията с БСП на тези избори и какво го различава от другите екологични организации?

 

„Това е политически проект на отчаянието. Дойде време да плаща за това което е причинил на хората и природата и реши, че по този начин може да получи политически чадър”, това заяви в интервю за телевизия ПИК Емил Георгиев по повод партията на Христо Иванов, която всъщност е финансирана и проекция на олигарха Иво Прокопиев.  

 

За да успеят да влязат в надпреварата за изборите, „Да, България” влезе в коалиция със „Зелените” и ДЕОС, като според Георгиев именно тези „еколози” са проект на Прокопиев.

 

„Те работят изключително в лична полза. По наши груби сметки те са усволии около 40 млн. лв. за около 6 години. Там има чудати проекти за това, че ще броят делфини срещу 3 млн, брояха лалугери, щяха да намират спокойни храсти за отглеждане на диви мечки, щяха да възпитават рибите, спомням си и за проект за гнезда от миди, а последния проект беше да оплождат пеперуди”, заяви Георгиев.

 

Парите идват от НПО-та, чрез които се спират поръчки за строителство на тунел и възпрепятстват строежа на магистрала.

 

Георгиев от 2010 година до 2013 година води дела срещу Прокопиев за нанасяне на ужасяващи екологични катастрофи. „В Меричлериимаше мина за варовик, нищо против бизнеса. Оказа се, че в питейната вода има голямо количество арсен, много хора си отидоха от левкимия. По онова време го прикриваше протежето му Трайчо Трайков. По данни с които разполагаме там са добити около 2 млн. тона варовик. Там голямото нарушение започна, че не се разпореди проверка на застрашеността на околната среда. Това нарушения беше прикривано от Трайчо Трайков, зам.-министърка по екологията  Нора Караджова, и друг куп личности. Стотици декари земеделска земя беше съсипана, а когато всичко излезе наяве Прокопиев беше принуден да си продаде фирмата”, допълни Георгиев. 

 

Най-интересното е, че когато Прокопиев отивал да си купува краставици на пазара, жените му казвали, ето това е престъпника. Делата му били нанесли тежки психологични вреди, а съпругата му Галя заяви, че той плакал многократно, заяви Георгиев. 

 

По повод оцеляването му като коалиционен партньор на БСП, Георгиев не пожела да коментира политиката на левицата. „Ние имаме кауза по защита на околната среда и не може никой да каже нещо против това. На последните общински избори в цялата страна събрахме около 20-25 хиляди гласа” заяви още лидерът на „Екогласност”.