logo
Канал 3 направи ФИЛМ за Прокопиев и как Каолин сее смърт в Димитровградско
http://www.blitz.bg/obshtestvo/kanal-3-napravi-film-za-prokopiev-i-kak-kaolin-see-smrt-v-dimitrovgradsko_news469956.html
 
На 17 декември (събота) от 20 часа Канал 3 ще излъчи документалния филм Капитал и смърт.  В него авторите Бисера Илиева и Николай Стоянов разказват една история за арсен, смърт и пари, съобщават от медията.

Бум на ракови заболявания смущава жителите на димитровградския град Меричлери. След стотици изследвания се оказва, че питейната вода на хората носи смърт – пълна е с арсен в десетки пъти над нормите. 

Виновник за замърсяването е фирма „Каолин”, която взривява варовиковите находища в близката мина „Великан”. Под управлението на Иво Прокопиев „Каолин” работи в нарушение на десетки български закони; безцеремонно завзема частните имоти на хората и съсипва една от исторически най-богатите земи в Тракийската низина. Последиците от взривовете в кариерата са разместване на земните пластове, при което отровния арсен се влива в питейната вода.

За няколко години умират 70% от жителите на Меричлери; заличени са цели български фамилии, пили от арсеновата вода.

„Каолин” притежава и най-голямото находище на кварц и варовик на Балканите – в близост до гр. Ветово, Русенско. Амбициите на новите собственици от Кварцверке са да инвестират милиони за справяне с екологичната катастрофа.

Екологията обаче не е приоритет на кмета на Ветово Георги Георгиев, който кара луксозния си джип, подарен му преди пет години от Прокопиев. 

Пред камерата на Канал 3 говорят десетки свидетели - жителите на Меричлери и Ветово, еколози, общински съветници, председателят на общинския съвет, кметът на Ветово, новият управител на заводите.