logo
Фирма на ексдепутат източи евромилиони, и... фалира
Бивш депутат от „Коалиция за България” и лидер на партия „Рома” от времето на тройната коалиция успя без много труд и с измами да си натовари банковите сметки с милиони евролевчета. Тома Томов влиза в Народното събрание и остава цели два мандата там въпреки упоритите слухове, че е спечелил депутатското място с купени гласове, като сам се е разплащал с избирателите си. Запознати дори разказват, че за да влезе и трети път в парламента, занесъл на „Позитано” куфарче с 250 000 лв., но не му минал номерът. И така изпада от депутатската банка, а за безчинствата и далаверите му се носят легенди. Неотдавна от Министерството на регионалното развитие и благоустройството информираха, че с този човек вече се е заела прокуратурата.

Миналото му е изпъстрено с далавери. Тома Томов е осъден за вземане на 550 долара подкуп, докато е районен прокурор на Оряхово през 1998 г. Присъдата е пет години затвор и без право да заема отговорни постове за 8 години. След като пътят му към парламента е отрязан, Томов се запилява някъде и вече никой не си спомня за него. Освен онези, които са измамени и ограбени от неговата фирма. По-скоро с дейността на неговата фирма. Става въпрос за скандално нашумялата преди 7-8 години фирма „Би Ес – 80”, която всъщност се появява в строителния бизнес като собственост на щерката на депутата Стефка Томова Петрова. Най-вероятно, защото законът не позволява на тогавашния действащ депутат да се занимава с частен бизнес. Но това не попречва на Томов да участва в търгове за изграждане на обекти, 

които се финансират с европари 

И ги печели!..Това са обекти във Видинско и Монтанско – области, считани за най-бедните в България. Кой да си помисли, че точно те могат да бъдат ограбени по най-нелепия начин от един хитрец, докопал се до властта. Най-наглата си афера фирмата „Би Ес – 80” завърта през 2 008 година. След дълго протакане държавата обявява на търг изграждането на дублиращ водопровод край дунавското село Добридол. Жителите на това село години наред си патят от стария водопровод, който непрекъснато предизвиква аварии и изтичането на хиляди кубици вода. Много често чешмите в селото остават без вода, а после пък същата тази, липсваща вода, плащат двойно. Защо обаче? – Нека проследим хронологията на ромската афера.

Първи епизод

През 2008 г. фирмата на Томов печели поръчката за изграждане на нов водопровод на мястото на стария, който зарежда с вода село Добридол, близо до Лом. За целта са избрани специални, здрави чугунени тръби, произведени във Франция. Те са устойчиви на напора на силната вода, както и на свлачищните процеси в този район, които не са рядкост. И познайте от раз кой печели този сложен за изграждане и жизненоважен за населението проект?! - Разбира се, че фирмата „Би Ес – 80”, която хал хабер си няма от подобен род строителни дейности. И нещо повече – фирмата веднага получава авансово 90 процента от определената сума. Според документите Министерството на регионалното развитие и благоустройството е превело в сметките на дружеството „Би Ес – 80” сумата от 1 314 141 лева. Три години по-късно нито има водопровод, нито парите са налице. Общински специалисти от региона установяват, че представените срещу авансовата сума банкови гаранции са фалшиви. „ Де да беше само това!..”, тюхкат се проверяващите. 

Втори епизод

Почти същият сценарий се разиграва и при прокарването на водопровода край квартал „Боруна” в Лом. Там се полагат водопроводните тръби, но на по-малко от половин метър под земята. После, като идват машините, за да асфалтират отгоре, натрошават тръбите като вафли. Населението на Лом и общинските съветници наддават вой и със сила принуждават фирмата да положи нови тръби - по-дълбоко и за собствена сметка, но и това строителство не е доведено до край.

Тома Томов и... Александър Томов (вдясно)

Трети епизод

Друг проблемен водопровод се изгражда от същата фирма и в село Васильовци, Монтанска община. Впрочем, по-точно е да кажем – не се изгражда!.. И до днес улиците са разкопани като гробища, а не се виждат нито тръби, нито колектори, нито връзки – нищо!... Кметът на селото - Огнян Йорданов коментира, че хората в селото тъкмо се канели да ходят да протестират пред парламента, когато тройната коалиция пада от власт. Под сурдинка се говори, че именно тогава фирмата на хитрия ром свила купища пари от хазната и се изпарила. На кого и как се е отчитал Тома Томов за дадената му възможност, 

само той си знае 

Факт е обаче, че веднага след това зетят на Томов - Петър Петров, прехвърля собствеността на фирмата на Благой Иванов – Шишо, клошар от Лом. „Ами Петър ми даде хиляда лева, за да се подпиша на един лист, и аз се подписах. Нямах пукнат лев в джоба си. Хиляда лева са мно-о-ого пари! Изкарвам по някой лев, като продавам чували с въглища. Нямам дом, нямам семейство, живея, където ми падне…Ама, как така да строя водопровод?! – Аз не знам как става това!”, чистосърдечно ни казва” купувачът” на фирмата – беднякът Шишо. Четейки документите за дейността на тази скандална фирма, виждаме, че лидерът на „Рома” е имал и други строителни ангажименти – за ремонта на полуразрушения надлез над жп-линията на бул. „Панония” във Видин. 
Министерството на регионалното развитие и благоустройството открило процедура за възлагане на обществена поръчка, и въпреки че в търга участват доста фирми, пак го печели нашият човек?!? Договорът е за 2 678 000 лева. Само след няколко месеца на фирмата на Томов са преведени 850 000 лева. Тук ромът се постарава и наема строителна фирма за ремонта на надлеза. Но когато „Би Ес – 80” не изплаща нито една от представените от наетата фирма фактури, строителите усещат измамата и напускат обекта. Избухва скандал, който се разчува чак в парламента. Налага се община Видин да иска от ресорното министерство пак да даде пари за ремонт на надлеза. Министерството обявява нова обществена поръчка - на стойност 1, 7 млн лева. И тези пари излизат от държавната хазна. 

За втори път! 

Така държавата се оказва ощетена с около един милион лева от хитрия ром. Ощетена е и общината – тя трябва да заплати 8 000 лв. за изработване на новия технически проект на строителния обект. След като фирма „Би Ес – 80” е била продадена на клошаря от Лом, бившите й собственици продължили да получават някакви пари по сметките, които веднага изтегляли с подписа на клошаря. Самото строително министерство си търси източените европари, изчислени на 2 044 597 лева. Всъщност, това е сумата от списъка на синдика на фалиралата вече фирма на рома. Иначе новият собственик на фирмата – клошарят Шишо, според НАП, е длъжник на... 6 719 582 лева!...
……​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…​​​​​​​…

В чия партийна каса са парите?

 

Прави впечатление, че всички пари по сметките на Томов са били изплащани на фирмата му винаги в навечерието на изборите. Възможно е голяма част от тях да са потънали в нечии партийни каси. /?/ Има спечелени дела и няколко прокурорски преписки за измама и данъчни престъпления срещу фирмата на Томов: от МРРБ – за водопровода Добридол – Лом, разследва го Икономическата полиция – Монтана, искове за неизплатени суми са подали и 8 частни фирми. Плевенска фирма вече е осъдила фирмата на Томов да й заплати 25 000 лева за извършена дейност. Столично ЕООД също е спечелило дело срещу „Би Ес – 80” – за 82 946 евро неизплатени лизингови вноски и за 67 000 лева – за други задължения. Но, дето се вика, какво от това?!


Тодорка НИКОЛОВА