logo
Емил Георгиев разкри пред медия името на задкулисния играч, който удря под кръста Любо Ганев, Сираков и Бербатов!

Лидерът на ПК Екогласност Емил Георгиев  отново задава въпроси, свързани с преднамереното унищожаване, според него, на ски туризма у нас. Георгиев, който е бивш народен представител, смята, че зад показните акции стоят самопровъзгласили се природозащитници, които работят в защита само на личните си интереси.
В интервю за ПИК той разкрива какви са схемите за съсипването на този отрасъл. От разговора с г-н Георгиев става ясно кой стои зад обидите към българските шампиони Стефка Костадинова, Боян Радев, Димитър Бербатов, Наско Сираков и Любо Ганев, които скочиха срещу тенденциозните атаки към Банско и алармираха премиера Бойко Борисов.

Интервю на ИВАЙЛО КРАЧУНОВ

 

 

 

 - Г-н Георгиев, представителите на коалиция „За да остане природа в България“  продължават да нагнетяват напрежението  около изграждането на новата кабинкова линия в Банско, каква е вашата позиция по този повод? 

 

 - Смятам, че ние, представителите на първата и автентична природозащитна организация в България ”Екогласност” сме дали достатъчно доказателства, че защитаваме всеотдайно каузата по опазване  природата на страната ни. Твърдя, че в природозащитен план едва ли някой е направил нещо повече от нас. Да, нас ни вълнува опазването на околната среда, но не ни е безразлично какво се случва с хората. Затова се интересуваме от мнението и вижданията на хората, живеещи в екологични райони.  

 

В тази връзка не можем да останем безучастни и към темата, свързана със ски-туризма в Банско. Не можем да останем безучастни и  спрямо  действията на   представителите на т.н. екологична коалиция „За да остане природа в България“. Тези „зелени ангели на демокрацията“ съвсем съзнателно  настройват обществото към развитието на ски-туризма в България. По всичко личи, че те изпълняват чужди поръчки и е много странно до кога прокуратурата ще търпи техния еко-тероризъм.

 

- Какъв е конкретният повод за това ваше недоволство?

 

- Безспорен факт е, че в условията на българската икономическа действителност туризма  е  най-стабилният бранш, формиращ около 15 процента от ВБП. Явно това не допада на определени хора, които полагат неимоверни усилия да сринат зимния ски туризъм в България. Доказателство за това е поредната кампания против ски-туризма в Банско под благовидния претекст, че трябва да се съхрани Националният парк „Пирин”, че се брани природата.Да, националния парк „Пирин“ е изключително ценно национално богатство, което трябва да съхраним за идните поколения. За това е необходимо спазване на правила за управление на парка, в съответствие с Европейското законодателство.

 

Твърденията на представителите на кръжеца около скандално известния Тома Белев, че в ски - зоната  край  Банско има незаконно строителство и в тази връзка трябва да се отмени концесионния договор са най-откровени лъжи. Лъжа е и твърдението на тези зелени човечета, че ние от “Екогласност” също сме против концесионния договор за ски - зоната. Точно обратното. Ние първи в началото на миналата година с аргументи подкрепихме разширяването на зоната, за което с писмо информирахме и кмета на Банско. Явно цинизма на кръжеца зелени е извън всякакви граници . И ако цинизма имаше криле, тези персони щяха да кръжат непрекъснато над ски зоната край Банско.

 

- Защо сте толкова категорични в подкрепата си за  ски-център Банско? 

 

- Анализът показва, че Банско се оформя като най-перспективния  център за зимен туризъм на Балканите. Много е направено, но е недостатъчно, защото съседни нам държави като Турция, Македония и Сърбия  развиват с големи темпове своите зимни курорти. Изграждането на втора кабинкова линия в Банско е сериозна стъпка за развитието на ски туризма в България. Затова нашата позиция за подкрепа е категорична.  Нещо повече, настояваме държавните органи в лицето на МОСВ и Министерството на туризма да подкрепят този проект. Това е най-малкото, което може да се направи за ски центъра. Това е пряка помощ и за живущите в района на Банско около 15 хиляди души, които се изхранват от туризма. И никой няма право да обвинява тези хора, че не обичат българската природа, защото в конкретния случай те живеят от природата. Бранят я, защото туристите идват в нашите курорти, за да бъдат сред красива природа и да си починат. Затова хората от района на Банско най-активно участват в обсъжданията на разработващия се план за управлението на Пирин планина. Обществеността трябва да знае, че планът определя какви и къде да са туристическите зони с възможности само за спортна, туристическа и обслужващи дейности при абсолютна забрана за строителството на хотели и нова леглова база.

 

- Имате ли доказателства, че напрежението  около Банско се  нагнетява от хората на Тома Белев? 

 

- Да, от Тома Белев и компания, обединени в природозащитен кръжец, наричащ себе си „зелени”, които се занимават с опазване на околна среда единствено в лична полза. Затова те са готови да броят и мравките в нашата страна, така както брояха лалугерите в района на Сливен за около 500 хиляди лева. Така, както броят птиците в Поморийското езеро. Така, както бяха готови да броят и делфините в Черно море за около 3 милиона лева. Към тези проекти мога да прибавя още няколко наистина безумни намерения. Например проект на Зелени Балкани за строене на гнезда с мидички в Поморийското езеро на стойност 780 хил.лв.Не мога да подмина друг техен проект на стойност 800 хил лв. за  помагане  на риби  да плуват! Вероятно в ролята на главен помагач ще бъде гуруто Тома Белев. Няма как да се пропусне  проекта за мътене на яйца на костенурки на стойност 1 мил.лв., както и още по-безумния за заплождане на пеперуда Червен Аполон и търсене на спокойни храсти за дива мечка! Съществените въпроси са в кой офис на т.н.зелени ще се мътят яйцата на костенурките, кой от “мъжкарите” от  коалиция “За да стане природа в България” ще опложда пеперудите и чии техни жени ще търсят спокойните храсти.

 

Трагичното е, че това безумие се извършва с мълчаливото съгласие на представителите на МОСВ. Затова е крайно време прокуратурата да се самосизира, защото всичките тези проекти на стойност над 50 мил.лв. не защитават околната среда и обществения интерес, а защитават единствено часните интереси на персоните от  коалиция “За да остане природа в България”. Персони , които  представят себе си за единственото и най-значимо лице на екологичната общност в България и безнаказано  оказват натиск върху инвестиционни проекти, независимо дали са публични, или частни. Персони, заради чиито действия за съжаление думата природозащитник се възприема като мръсна дума.

 

- Сега изразявате позицията на  ПК„Екогласност” или вашата лична позиция?

 

- Това е позиция на “Екогласност”. Давам си сметка, че поставени клакьори на коалиция “За да остане природа в България” ще ни обвинят в защита на нечии корпоративни интереси. Затова за пореден път потвърждавам, че от ПК„Екогласност” сме готови да работим с всеки бизнес, който иска да е част от решаването на проблемите по опазването на природата и спазва стриктно българското и европейското законодателство в областта на опазване на околната среда.  В същото време ще водим непримирима и безкомпромисна борба с тези, които са част от проблема по опазване на българската природа. Това е нашата ясна и категорична позиция.