logo
ЕКСКЛУЗИВНО в ПИК! Лидерът на Екогласност Емил Георгиев срази Прокопиев и дясната му ръка Йово Николов! Вижте скандалните разкрития за имотите на топжурналиста на Черно море! Златната земя купувана за стотинки!

Емил Ценов Георгиев е български политик. Той е председател на партия Политически клуб „Екогласност“. Народен представител от „Коалиция за България“ в 42-то НС от 2 юли 2014 година.

 

Природозащитната партия „Екогласност“ е сезирала главния прокурор Сотир Цацаров за скандален имот край морето на топжурналист от „Капитал“, стана ясно преди дни. 

 

Медията ни го потърси във връзка с разразения скандал за имота на Йово Николов на брега на морето, придобит на безценица и има ли двоен морал в журналистиката и по-специално в медиите, които държи бизнесменът с розови бузки - Иво Прокопиев.

 

Интервю на Росица Стоянова

 

- Г-н Георгиев, преди дни вие сезирахте главния прокурор Сотир Цацаров във връзка с имота за 2 млн. евро, който притежава журналистът от Капитал Йово Николов. Как ще коментирате това и очаквате ли да има развръзка по сигнала?

 

- Екогласност няма да се откаже от това, да докаже, че имотът на журналиста Йово Николов, е съвсем незаконен. Скоро очакваме прокуратурата да излезе с отношение по казуса.

 

 - Въпросният журналист написа поредица от материали, в които се бори уж срещу неправдата и в защита на природата, а накрая се оказва, че самият той е извършил такова престъпление, Вашият коментар?

 

- Ще коментирам с една народна мъдрост: Крадецът вика дръжте крадеца! Ние следим тези неща с имотите от доста време и не само за въпросното лице Йово Николов. Просто ни идва в повече, когато такива персони ползват само облаги, а претендират, че са природозащитници. Въпросният журналист е ползвал именно такава облага, използвайки защитена територия, взета на безценица край Созопол. Този сигнал ние го изнесохме в публичното пространство преди 3 години, когато никой не се самосезира и не ни обърна внимание. И затова сега бяхме принудени да отправим сигнал и до главния прокурор Сотир Цацаров, до Министерството на околната среда, защото според нас в закупуването на този имот има предпоставки за данъчни измами, в които е въвлечена и община Созопол. Трябва да ви уверя, че писмата, които сме пратили са получени навсякъде и както вече споменах, чакаме прокуратурата да се разпореди в най-скоро време.

 

- Защо решихте да подновите този случай?

 

- Ние решихме да подновим този случай, защото не можем да отминем това нарушение на закона. И когато се претендира, че някой е  защитник на природата, какъвто се явява Николов, и в същото време показва как се гази законът, ние не можем да останем безразлични. В закупуването на този имот има при всички положения няколко нарушения. От това, че той е закупен за 0,69 лв. на квадратен метър става ясно, че има предпоставки за данъчни измами. 

 

- Г-н Георгиев, какво установи Вашата проверка за конкретния имот, придобит от Йово Николов?

 

- При нашата проверка, направена от експерти, се оказа, че има драстично нарушение, конкретно в Закона за устройство на територията, Закона за Черноморското крайбрежие и Закона за защитените територии. И безспорно в този район  има защитени територии и местността, където е имотът на Йово Николов, е именно такава. Затова направихме проверката и няма да се откажем, докато не видим, че законите в тази държава се спазват. Време е сега прокуратурата и другите органи да докажат това.

 

- Как ще коментирате двойния морал в журналистиката?

 

- Двойният морал в журналистика в конкретния случай е направо троен морал. (смее се). Тези персони са с двоен морал не само в журналистиката, а и в живота. Около тези хора гравитират и т. нар. наречените зелени -  наши любимци -  един кръжок от хора от няколко правителствени организации, които са уж за защита на околната среда, а в същото време си мълчат и в такива случаи нито приемат, нито предават. Те са поръчкови журналисти и точно това искаме да докажем от Екогласност. И няма сила, която може да ни спре.

 

- В близък район до имота на скандалния журналист имение има и  шефът му Иво Прокопиев. Това случайно ли е?

 

-  Да, знам, че в района и Прокопиев има имот. Интересното тук е, че неговият имот е закупен на по-висока стойност,  казвам го в преносен смисъл на думата, разбира се, за около 2 лв. на квадратен метър е купен. Докато Йово Николов го купува за 69 стотинки, собственикът на Икономедиа Иво Прокопиев стига космическите” около 2.00 лева на кв. метър. Това при всички случаи е данъчна измама и несъмнено трябва да бъде разгледана детайлно от данъчната администрация, защото имотите в района на местност ”Буджака” са едни от най-скъпите в България и цената им на първа линия е около 200 евро на кв. метър.

 

- Законен ли е имотът на Иво Прокопиев, г-н Георгиев?

 

- Тука не става въпрос за законен или незаконен имот, а за очевидни данъчни измами. Има кой да се произнесе за това. Но аз ще се върна пак за приноса към местните такси и данъци. Едно е да се платят местни данъци на основа 0.69 стотинки на кв.м. и друго е , когато имотът е оценен за кв.м. на 200 лв. или 200 евро в зависимост от това къде се намира. Тук става въпрос, че някой от служителите на общината си е позволил да разреши проектиране, разрешаване и въвеждане в експлоатация  на строеж в конкретния случай. Тук въпросът е защо са го разрешили. Това място очевидно е презастроено, навлезли са и в публична държавна собственост. Лично аз с наш активист сме направили и снимков материал по случая. Тези, които претендират, че са едва ли не по-големи католици от папата на практика ни показаха съвсем друг стандарт. Така, че ние еколозите, не можем да имаме толерантност към тези хора.