logo
Емил Георгиев: Ако нахалството имаше криле, Георги Иванов щеше непрекъснато да кръжи над Хасково
Емил Георгиев, водач на листата общински съветници на партия Политически клуб „Екогласност“ в община Хасково:

„Пълен провал в управлението на общината през последните години. Ако нахалството имаше криле, досегашния кмет Георги Иванов, непрекъснато щеше да кръжи в небето над Хасково“

- Г-н Георгиев, каква е целта на Вашата поканата за диспут в ефир с лидера на БСП-Хасково г-н Иван Станчев?

- Аз съм извоювал правото си да говоря истината. Не защото съм толкова смел, а защото, когато кажа нещо, съм напълно искрен и боравя с доказателства. Всеизвестно е, че аз изповядвам политика със социални измерение. В конкретния случай предлагам на г-н Станчев да обсъдим публично бъдещите ангажименти на левицата в общината, още повече, че покрай изборите има много спекулации и е редно хората да знаят истината. В този ред на мисли поканих г-н Станчев като водач на листата на БСП на дискусия на тема „Стандартите на управление на община Хасково и отговорностите на партиите от коалиция „БСП лява България“. Нищо лично, но знам едно основно правило в политиката и в живота като цяло, а именно , за да си лидер, дори в регионален мащаб, е необходимо смелост да назоваваш истината. Надявам се г-н Станчев да участва в дискусията, с което да докаже, че мисли не само за бъдещето на собствената си партия и левицата като цяло, но и за хората от общината, затова го чакам на 19 т.м. в 16 ч. в студиото на Дарик радио.

Определени среди в БСП-Хасково твърдят, че Вие сте отказали съвместно участие в изборите.

Ето, точно за такива спекулации говоря. Истината е, че аз многократно настоявах за съвместно участие в изборите като коалиция „БСП лява България“, но общинското ръководство на БСП отказа. За това има и писмени доказателства и всеки, който твърди обратното е лъжец.

Борите се за налагане на политика със социални измерения. Може ли да се говори за такава в община Хасково?

По-скоро може да се говори за антисоциална политика. Досегашният кмет Георги Иванов ни „разплаква“ със социалните си ангажименти единствено по време на предизборните си кампании и разиграва комични скечове пред социално слабите хора. От една страна ги плаши, че общината ще се управлява след времето от представителя на ДПС Мюмюн Искендер, забравяйки, че преди години г-н Искендер беше зам.-кмет на община Хасково точно по негово предложение. Явно страхът, че няма да бъде избран повече за кмет на общината е причина за неговото раздвоение на личността. От друга страна, на тези срещи, почти със сълзи на очи, като холивудски актьор, уверява представителите на различни социални групи колко много милее за тях, но няма приемни дни за гражданите, защото страда, че не може да им помага. В същото време, в стил кмета-слънце, праща една почтена жена на преклонна възраст, каквато е председателката на Обединения съюз на пенсионерите в Хасково в съда, защото тя има смелост да не се подчинява на неговите капризи. Ето, това е нахалство, граничещо с цинизъм. И ако нахалството и цинизма имаха криле, вероятно лицето Георги Иванов щеше да кръжи непрекъсната в небето над Хасково!

Каква е Вашата оценка за състоянието на община Хасково?

Проблемите на общинта, особено през последните четири години, са много сериозни. Открояват се три основни причини за това - липса на прозрачност в управлението, изключително слаб общински съвет, както и лош инвестиционен климат. Липсата на прозрачност създаде предпоставки за корупция в общинската администрация и отблъскване на инвеститорите. В резултат на това безработицата е огромна, младите хора нямат никаква перспектива и напускат Хасково. Затова общината е на челните места в страната по застаряващо население. Пълен провал е и политиката по интегриране на ромите. За „интегриране“ може да се говори единствено по време на изборите. И в тази предизборна кампания сме свидетели какво се случва в кварталите „Република“ и „Възраждане“. Леят се хиляди литри бира, раздават се стотици килограми кебапчета и от 20 до 40 лв. на човек, след което отново ще последва четири години пълно безхаберие. И въобще, пълна скръб. Разбира се, единствени печаливши в тази ситуация са банда ромски барони, които живеят в охолство от избор до избор за сметка на безработните над 90% от живущите в двата квартала. Тази престъпна политика по купуване на гласове трябва да се прекрати. В тази връзка подкрепям изцяло действията на представителите на МВР. Когато към всичко това прибавим и безотговорното поведение на голяма част от общинските съветници, които през последните четири години се бяха превърнали в политически брокери, става ясно защо местното самоуправление в общината е заболяло много тежко.

Какви мерки трябва да се предприемат, за да се „излекува“ местно самоуправление в общината?

Аз и моите колеги от Политически клуб „Екогласност“ многократно сме доказали, че се вълнуваме от проблемите на жителите на общината. Затова считаме, че първата оздравителна мярка е гласоподавателите да гласуват доверие на друг кмет на общината, но не и на Георги Иванов. От наша страна, като бъдещи общински съветници, още на първото заседание на новия общински съвет ще предложим няколко промени. На първо място директно да се излъчва всяко заседание на общински съвет и постоянните му комисии. Да се излъчва директно и всяка процедура по общински търгове и обществени поръчки. Това е пътят към прозрачното управление, оттам елиминиране на корупцията и подобряване на инвестиционния климат. Ще настояваме да се провеждат обсъждания с гражданите на общината по всички важни обществени теми, а не само по бюджета. Само така ще се засили гражданския контрол при управлението на общината. С други думи, ако броят на съветниците в нашия общински съвет е 41, гражданите да бъдат най-важния, 42-я съветник. Аз съм бил общински съветник, когато не ни се полагаше възнаграждение. Въпреки това имаше идеологически различия, пораждащи сериозни дебати. Затова общинските съветници бяха по-активни. Със въвеждане на възнагражденията надделя, както казах, политическото брокерство и клиентилизма, което е една от причините за заболяването на местното самоуправление. Затова от Политически клуб „Екогласност“ ще предложим отпадане на възнаграждението на съветниците като част от мерките за „излекуване“ на местното самоуправление. Убеден съм, че тези, които милеят за състоянието на хасковлии, ще изпълняват задълженията си и без заплащане. Разбира се, имаме и други приоритети като намаляване на местните данъци и такси, в т.ч. намаляване таксите за детските градини, по-сериозни грижи за възрастните хора и други ангажименти в областта на спорта, оразованието и здравеопазването. Наясно сме, че ще реализираме своите намерения, ако гласоподавателите ни подкрепят. Затова се обръщам към всички хасковлии, които са радетели за прозрачно и достойно управление, да гласуват за листата съветници на Политически клуб „Екогласност“ с № 4 в интегралната бюлетина.

Вие сте свързан със спорта. Кой според Вас ще бъде „шампион“ на състезанието Местни избори – Хасково 2015 и каква ще бъде призовата тройка?

Очертава се ожесточена битка за кметското място.Според мен победител ще бъде представителят на ГЕРБ г-н Добри Беливанов. На второ място ще бъде досегашния кмет г-н Георги Иванов, а на трето място представителя на ДПС г-н Мюмюн Мюмюн.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Източник : Haskovo.net